Fa'alavelave i Hillsborough: O le a le mea na tupu & o ai na nafa ma?Ma o ai na avea ma sui tauva Anne Williams?

I le Aso Toʻonaʻi 15 Aperila 1989, e tusa ma le 96 Liverpool fans na auai i le semi-final Ipu a le FA i le va o Liverpool ma Nottingham Forest na maliliu ina ua tupu se tuʻimomomo i le Hillsborough Stadium i Sheffield.O le tele o le tiga o aiga o tagata na afaina, o le faagasologa faaletulafono e faamautu ai mea moni ma taʻusala ai mo le mala Hillsborough na tumau mo le silia ma le 30 tausaga.

Faatasi ai ma le 96 maliu ma le 766 manuʻa, o Hillsborough o loʻo tumau pea le leaga o faʻalavelave tau taaloga i le talafaasolopito o Peretania.

I se taimi mulimuli ane o lenei tausaga, o se tala fou a le ITV o Anne o le a suʻesuʻeina ai le taumafai o Anne Williams e suʻesuʻe le mea moni e uiga i le mea na tupu, ina ua ia musu e talitonu i faamaumauga aloaia o le maliu o lana tama e 15 tausaga o Kevin i Hillsborough.

O iinei, o loʻo faʻamatalaina e le tusitala faʻasolopito o taʻaloga Simon Inglis le auala na tupu ai le faʻalavelave i Hillsborough ma pe aisea na faia ai le taua faaletulafono e faʻamaonia ai na fasiotia faʻasolitulafono le au Liverpool i le silia ma le 27 tausaga ...

I le seneturi lona 20, o le FA Cup - na faavaeina i le 1871 ma e le taumateina o le tauvaga lakapi sili ona lauiloa a le lalolagi - na tosina mai ai le motu o tagata.Sa taatele faamaumauga o le auai.Semanu e le faia le Wembley Stadium, e pei ona i ai i le 1922-23, pe ana le seanoa le faatosina a le Ipu.

I le masani ai, o ipu semi-finals na faia i malae le mautonu, o se tasi o mea sili ona lauiloa o Hillsborough, fale o Sheffield Aso Lulu.E ui lava i se valaau vavalalata ina ua manunua le au 38 i le semi-final i le 1981, Hillsborough, ma lona malosi e 54,000, sa manatu o se tasi o malae sili ona lelei a Peretania.

O lea la, i le 1988 na talimalo ai i le isi semi, Liverpool v Nottingham Forest, e aunoa ma se faalavelave.O le mea lea na foliga mai o le filifiliga manino ina ua faʻafuaseʻi, na tosoina kalapu e lua e feiloai i le taaloga tutusa i le tausaga mulimuli ane, i le aso 15 o Aperila 1989.

E ui i le tele o tagata fiafia, Liverpool, i lo latou ita, e pei o le 1988, na vaevaeina le Leppings Lane End of Hillsborough laʻititi, e aofia ai se nofoa nofoa e sao mai i le tasi poloka o taʻavale, ma se terrace mo le 10,100 tagata matamata tutu, e na o le fitu na o le fitu. ta'avale.

E oo lava i tulaga o le aso sa le atoatoa ma iu ai i le sili atu i le 5,000 Liverpool lagolago o fetaomi atu i fafo a o latalata le 3pm kick-off.Ana tuai le amataga o le ta'aloga, atonu na fa'atautaia le tu'imomomo.Nai lo lena, o le South Yorkshire Police's Match Commander, David Duckenfield, na faatonuina le tatalaina o se tasi o faitotoa e ulufafo ai, ma mafai ai e le 2,000 tagata fiafia ona faanatinati atu.

O i latou na liliu i le itu taumatau po o le agavale agai i le tulimanu o peni na maua se potu.Ae ui i lea, o le toatele na agai atu ma le le iloa, e aunoa ma se lapataiga mai le tausimea po o leoleo, i le peni tutotonu ua uma ona tumu, e ui atu i se alavai e 23m le umi.

A'o tumu le alavai, o i latou sa i luma o le terrace na latou fetaomi atu i pa u'amea u'amea, na fausia i le 1977 e avea o se faiga e tetee atu ai i le faomea.O le mea e ofo ai, faatasi ai ma tagata fiafia o loʻo mafatia i le vaʻaia atoa o leoleo (o loʻo i ai le potu faʻatonutonu e faʻasaga i le terrace), na amata le taʻaloga ma faʻaauau mo le toeitiiti atoa le ono minute seia oʻo ina taofi.

E pei ona faamaumauina e se faamanatu i Liverpool's Anfield ground, o Hillsborough aupito laitiiti na afaina o Jon-Paul Gilhooley e 10 tausaga, o se tausoga o le fetu o le lumanai Liverpool ma Egelani, Steven Gerrard.O le ulumatua o Gerard Baron e 67 tausaga, o se tagata faigaluega meli ritaea.O lona uso matua o Kevin na taalo mo Liverpool i le 1950 Cup Final.

O le toʻafitu o i latou ua maliliu o fafine, e aofia ai ma tuafafine talavou, Sarah ma Vicki Hicks, o lo latou tama sa i luga o le terrace ma o lo latou tina na molimauina le tupu mai o le faʻalavelave mai le North Stand tuaoi.

I lana Lipoti Mulimuli, ia Ianuari 1990, na tuuina mai ai e le Alii Faamasino o Teila le tele o fautuaga, o le mea sili ona lauiloa o le liliuina o fanua sinia uma i nofoa-na o nofoa.Ae e pei lava o le taua, na ia tuuina atu foi i pulega lakapi ma kalapu se tiute sili atu mo le puleaina o tagata, ae i le taimi lava lea e unaʻia ai leoleo ina ia sili atu ona aʻoaʻoina ma paleni le pulea o tagata lautele ma le fausiaina o sootaga lelei.E pei ona finauina e le toatele o tagata fou fou a le au lakapi soka i lena taimi, o tagata e le sala, ma tausi tulafono ua fiu i le faia e pei o ni tagata ulavavale.

Polofesa Phil Scraton, o lana tala leaga, Hillsborough - The Truth na lomia i le 10 tausaga talu ona mavae le aso matautia, na toe taʻua le toatele ina ua ia fesiligia na tagata ofisa o loʻo faʻatautaia pa.“O le ee ma le fa’atopetope o le augani… na fa’alogoina mai le ala savali.”Na matauina e isi tusitala le sauāina o tagata ofisa o le atunuu ona o le Taua a Miners, i le lima tausaga talu ai.

Ae o le malamalama sili ona malosi na pa'ū i luga o le Ta'ita'i Match Commander, David Duckenfield.E na'o le 19 aso na tu'uina atu ai ia te ia le galuega, ma o lana ta'aloga tele muamua lea na pulea.

Faʻavae i luga o faʻamatalaga muamua a leoleo, na tuʻuaʻia ai e le Sun le faʻalavelave faʻafuaseʻi i Hillsborough i luga o tagata fiafia o Liverpool, ma tuuaia i latou i le onana, ma i nisi tulaga o le taofia ma le loto i ai o le tali atu i faʻalavelave faʻafuaseʻi.Na ta’ua ai e fa’apea, o tagata fiafia na viliina se leoleo, ma o tupe na gaoia mai e na afaina.I le po ua ausia e le Sun le tulaga pariah i Merseyside.

O le Palemia Margaret Thatcher e le o se tagata fiafia i le lakapi.I se isi itu, o le tali atu i le faʻateleina o le faʻamaʻi i taaloga i le vaitau o le 1980 sa faʻagasolo ai e lona malo le faʻatulafonoina o le tulafono o le Football Spectators' Act, e manaʻomia ai tagata uma e auai i se faiga faʻamalosia pepa faʻamaonia.Na asiasi atu Mrs Thatcher i Hillsborough i le aso na sosoo ai ma le faalavelave ma lana failautusi o le nusipepa Bernard Ingham ma le Failautusi o le Aiga Douglas Hurd, ae na talanoa i leoleo ma ofisa o le lotoifale.Sa faaauau pea ona ia lagolagoina le tala a leoleo o mea na tutupu e tusa lava pe ua uma ona faailoa atu e le Taylor Lipoti a latou pepelo.

Ae ui i lea, talu ai ua aliali mai le faaletonu o loʻo iai i totonu o le Tulafono o Tagata Matamata i le Soka, na suia ona aiaiga ina ia faʻamamafa ai le saogalemu o le malae taalo nai lo le amio a tagata matamata.Ae o le le fiafia o Mrs Thatcher mo le lakapi e leʻi faʻagaloina ma, ona o le fefefe i se faʻalavelave lautele, o le tele o kalapu na mumusu e faʻatagaina se minute filemu e faʻailogaina ai lona maliu i le 2013. O Sir Bernard Ingham, i le taimi nei, na faʻaauau pea ona tuʻuaʻia le au fiafia a Liverpool seia oʻo i le 2016 talu ai nei.

O le tiga tele o aiga o ē na aafia, o le faagasologa faaletulafono e faamautu ai mea moni ma taʻusala ai ua silia ma le 30 tausaga na tumau ai.

I le 1991 na maua ai e le au faatonu i le faamasinoga o le coroner le faaiuga o le 9-2 e lagolagoina ai le maliu faafuasei.O taumafaiga uma e toe asia lena faaiuga na taofia.I le 1998 na faalauiloa ai e le Hillsborough Family Support Group se moliaga tumaoti o Duckenfield ma lona sui, ae sa lei manuia foi.Mulimuli ane, i le 20 tausaga o le tausaga na faasilasila ai e le malo o le a faatuina le Hillsborough Independent Panel.E tolu tausaga e fa'ai'u ai e pepelo moni lava Duckenfield ma ana leoleo ina ia mafai ai ona fa'asa'o le tu'ua'iga i le au fa'aola.

Ona toe poloaina lea o se su'esu'ega fou, ma toe faia ai le isi lua tausaga ae toe fa'afo'i e le au fa'amasino le ulua'i fa'ai'uga a le au su'esu'e ma fa'ai'u ai i le 2016 e fa'apea, o i latou na a'afia na fasiotia fa'asolitulafono.

Na iu lava ina feagai Duckenfield ma faamasinoga i le Preston Crown Court ia Ianuari 2019, ae na o le au faamasino e le mafai ona maua se faaiuga.I lona toe faamasinoga mulimuli ane i lena lava tausaga, e ui lava ina sa ia ioeina le pepelo, ma e tau leai se faasinomaga i le lipoti a Taylor, i le le talitonuina o aiga o Hillsborough na faasaoloto ai Duckenfield i moliaga o le fasioti tagata paivalea matuia.

O le musu e talitonu i faamaumauga aloaia o lona atalii e 15 tausaga le matua o Kevin i Hillsborough, o Anne Willams, o se tagata faigaluega faavaitaimi mai Formby, na tau i lana lava tauiviga faifai pea.E faalima ona teena ana talosaga mo se iloiloga faa-faamasinoga seia oo i le 2012 na suesueina ai e le Komiti Tutoatasi o Hillsborough molimau na ia aoina – e ui ina leai sona a’oa’oga faaloia – ma fuli ai le uluai faaiuga o le maliu faafuasei.

Faatasi ai ma se molimau mai se tamaitai leoleo na asiasi atu i lana tama manu’a tigaina, na mafai ai e Viliamu ona faamaonia le ola pea o Kevin seia oo i le itula e 4 i le afiafi o le aso – ua leva ona mae’a le 3.15 i le afiafi o le motusia o le togi na faatulaga e le coroner muamua – ma o le mea lea o leoleo ma taavale a le falemai. ua le taulau le auaunaga i lo latou tiute o le tausiga."O le mea lea na ou tau ai," o lana tala lea ia David Conn o le Guardian, o se tasi o nai tusitala na lipotia le tala atoa faaletulafono.“Ou te lei fiu lava.”O le mea e faanoanoa ai, na maliu o ia i le kanesa i nai aso mulimuli ane.

I le itu faaletulafono, e foliga mai e leai.Ua liliu atu nei le manatu o le au fa'atauva'a i le fa'alauiloaina o le 'Hillsborough Law'.Afai ae pasia le Tulafono Tau Faaofi o le Pulega a le Malo (Accountability) o le a tuu atu ai le tiute o tagata faigaluega a le Malo e galulue i taimi uma mo le manuia lautele, i le manino, faamaoni ma le saʻo, ma ia maua e aiga faavauvau se tupe e fai ai ma sui faaletulafono nai lo le sailia o se tulafono. totogi latou lava.Ae o le faitauga faalua o le tulafono ua tuai - e leʻi faʻagasolo le tulafono i le palemene talu mai le 2017.

Ua lapataia e le au faalauiloa a Hillsborough e faapea o mataupu lava e tasi na taofia ai a latou taumafaiga ua toe faia nei i le tulaga o Grenfell Tower.

Faʻalogo i le tusiata o Peter Deakins o loʻo talanoaina lona auai i le fausiaina o le poloka olo o Grenfell ma mafaufau i lona tulaga i le talafaasolopito o fale faʻaagafesootai i Peretania:

Tele.O le Lipoti a Teila na fautuaina e tatau ona nofoia malae tetele pe a uma le 1994, ma o le matafaioi a pulega faalotoifale e tatau ona vaavaaia e se Pulega Laisene lakapi fou (talu ai ona toe faaigoa o le Pulega o le Saogalemu o Taaloga).O le tele o faiga fou e feso'ota'i ma mana'oga fa'afoma'i, feso'ota'iga leitio, fa'afoega ma le pulega o le saogalemu ua avea nei ma tulaga masani.E le gata i lea o le manaoga o le saogalemu o lea ua nafa ma le aufaipisinisi, ae le o leoleo.O semi-final uma a le FA Cup ua faia nei i Wembley.

Aʻo leʻi oʻo i le 1989 sa i ai faʻalavelave i Ibrox Park, Glasgow i le 1902 (26 oti), Bolton i le 1946 (33 maliu), Ibrox toe i le 1971 (66 maliu) ma Bradford i le 1985 (56 oti).I le va o lo'o i ai le tele o isi fa'alavelave fa'afuase'i ma fa'alavelave.

Talu mai Hillsborough e leai ni fa'alavelave tetele i malae lakapi a Peretania.Ae pei ona lapataia e Teila lava ia, o le fili sili o le saogalemu o le faamalieina.

O Simon Inglis o le tusitala o le tele o tusi i tala faasolopito o taaloga ma malae taalo.Na ia lipotia i le maeʻa ai o Hillsborough mo le Guardian and Observer, ma i le 1990 na tofia ai o se sui o le Football Licensing Authority.E lua lomiga na ia fa'atonuina o le The Guide to Safety at Sports Grounds, ma talu mai le 2004 sa avea ma fa'atonu o le Played in Britain series mo le Talatu'u Fa'aPeretania (www.playedinbritain.co.uk).


Taimi meli: Apr-30-2020
;
WhatsApp Online Chat!